Van grondstof tot product Van grondstof tot product search

Collectief rookgasafvoersysteem

Collectief rookgasafvoersysteem

Wanneer CV ketels in huis hun werk doen, komen hier door de verbranding rookgassen vrij. Deze gassen zijn schadelijk voor de mens en moeten daarom op een veilige manier naar buiten worden geleid. Dat gebeurt via een rookgasafvoersysteem. Wanneer het een flat of ander groot gebouw betreft, wordt vaak gekozen voor een collectief rookgasafvoersysteem.

Rookgassen

Een CV ketel heeft als taak om het huis te verwarmen. Door het verwarmen van water en dit naar verschillende plekken te leiden, wordt het warmer in huis. De CV ketel leidt dit water naar de verschillende radiatoren, maar ook naar de kranen zodat er warm water uit kan komen. Dat gebeurt natuurlijk niet vanzelf. De CV ketel verbrandt hier namelijk gas voor. Bij het verbranden van een brandstof als gas, komt rookgas vrij. Rookgas kan bestaan uit verschillende stoffen die vaak schadelijk zijn voor ons als mens. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stikstofgas, koolstofdioxide en koolstofmonoxide. Allemaal stoffen die niet goed zijn voor de mens. Met die reden is er dan ook een rookgasafvoersysteem bedacht.

Collectief rookgasafvoersysteem

Een rookgasafvoersysteem is een soort schoorsteen die op de CV ketel wordt geplaatst. Vanaf daar zorgt deze buis er voor dat de schadelijke stoffen niet blijven rond hangen in de woning, maar juist naar buiten worden geleid. Op die manier kunnen de stoffen niet blijven hangen en dus ook geen schade aanrichten. De buis mondt uit in een kleine pijp die zich vaak aan de bovenkant van het huis bevindt.

Wanneer een flat of groot gebouw gebruik maakt van een hoop verschillende CV ketels dan hebben deze allemaal een afvoersysteem nodig. Elke CV ketel maakt immers gebruik van brandstoffen en deze brandstoffen zorgen voor rookgas. Al dit rookgas zal dan ook naar buiten moeten worden geleid. Al deze buizen zullen uiteindelijk uitmonden in een gezamenlijke schoorsteen of pijp die zich op het dak bevindt. Dat noemen we een collectief rookgasafvoersysteem. Dat is om te voorkomen dat er ander tientallen of misschien wel honderden verschillende schoorstenen op een dak staan.

Veiligheid

Omdat een CV ketel gebruik maakt brandstoffen, is het belangrijk dat deze eens in de zoveel tijd nagekeken wordt. Op die manier kan er voorkomen worden dat er ongelukken gebeuren met het systeem. Op hetzelfde moment is het ook belangrijk dat de afvoersystemen nagekeken worden. Meestal zijn het kant-en-klare pakketten die iemand erg gemakkelijk in elkaar kan zetten, maar omdat ze zorgen voor het vervoeren van schadelijke stoffen, is het alsnog erg belangrijk dat die gevaarlijke stoffen niet ontsnappen en alsnog schade kunnen aanrichten. Controle is daarom altijd belangrijk.

Over ons

Hoi! Mijn naam is Bart en ik ben een groot fan van nieuwe industriële processen. Mijn vader is chemicus en scheikunde is er bij mij met een paplepel ingegoten! Wat erg gaaf is aan de processen is dat de industriële processen steeds duurzamer worden. Zo kunnen we streven naar een groenere wereld, terwijl de processen nog steeds onze industrie in stand houden, maar ook op een manier die goed is voor de aarde. Duurzaamheid is ook iets wat de consument steeds meer verlangt. Vandaar dat ik hoop jullie hier in mijn blog te kunnen informeren over mijn passie voor deze processen en de scheikunde die daarvoor nodig is. Veel leesplezier!

Zoeken

Categorieën

blog industrie--fabricage

Recente artikelen

Rvs haspel 26 juli 2019
Roestvrij staal haspels RVS is de afkorting van roestvrij staal of roestvast staal. RVS bestaat hoofdzakelijk uit chroom, nikkel en ijzer. Dit materia

Collectief rookgasafvoersysteem 12 juni 2019
Collectief rookgasafvoersysteem Wanneer CV ketels in huis hun werk doen, komen hier door de verbranding rookgassen vrij. Deze gassen zijn schadelijk v

2019